С.Пустовий: про реформування медичної галузі
29.01.18

Сьогодні, на нараді із очільниками медичної галузі району було розглянуто питання проведення медичної реформи. У нараді взяли участь: голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П’яніщук, перший заступник голови РДА Віталій Савчук, заступник голови РДА Ольга Беседа, керівник апарату РДА Ольга Тимофієва, начальник фінансового управління РДА Ніна Решетник, головний лікар первинної ланки медицини Віктор Коваль та вторинної – Сергій Могила. Розпочинаючи нараду, Сергій Михайлович запропонував головним лікарям підготувати презентаційні матеріали та виступити із ними на розширеній нараді.

«Нам потрібно якомога краще провести інформаційну кампанію серед наших жителів, аби кожен зрозумів, що означає «лікарня І, ІІ чи ІІІ рівня», «госпітальний округ» і т.д. Крім того, на найближчій сесії районної ради маємо обрати представників до госпітальної ради», - акцентував увагу голова РДА С.Пустовий.

Далі він озвучив ключові етапи реформи галузі:

І квартал 2018 року – це підготовчий період, коли заклади первинної медичної допомоги мають перетворитися в комунальні некомерційні підприємства.

ІІ квартал 2018 року - старт приписної кампанії.

ІІІ квартал 2018 року - запуск Національної служби здоров’я України. Початок укладання договорів автономних закладів первинної медичної допомоги з Національною службою здоров’я. Початок фінансування закладів первинного рівня за новою моделлю.

Початок і кінець IV кварталу 2018 року - друге і третє «вікно можливостей» для закладів первинної медичної допомоги укласти контракт з Національною службою здоров’я.

2019 рік – початок  реформи на вторинному рівні.

2020 рік - початок реформи третинного рівня.

В ході наради Віктор Коваль наголосив, що для приєднання до реформи всі заклади охорони здоров’я, які фінансуються з бюджету району, мають бути автономізовані, підключені до електронної системи охорони здоров’я і відповідати Табелю оснащення для надання первинної медичної допомоги.

Довідково: на Вінницьку область із 5 млрд. гривень виділено 238 млн. 200 тисяч гривень. За ці кошти можна буде проводити будівництво нових амбулаторій, капітальний ремонт комунальних закладів охорони здоров’я, придбання медичного обладнання, устаткування та засобів, відповідно до табелю матеріально-технічного оснащення. І головне – це транспортна та телекомунікаційна інфраструктура, в тому числі Інтернет, комп’ютери, програми (телемедицина), а також забезпечення службовим житлом та службовим автотранспортом для обслуговування мешканців віддалених пунктів.

123