У Чечельнику відкрили меморіальну дошку видатним математикам
07.09.18

Меморіальну дошку, присвячену видатним математикам Давиду Пінхусовичу Мільману та Ізраїлю Мойсеєвичу Гельфанду відкрито сьогодні на фасаді дитячої бібліотеки (приміщення селищної ради) в Чечельнику.

На урочистому мітингу були присутні: Володимир Мільман (син Д.Мільмана), заступник начальника управління у справах національностей  та релігій облдержадміністрації  Алла Ратинська, заступник голови райдержадміністрації Ольга Беседа, заступник голови районної ради Наталія Крук, селищний голова Світлана Палісіка, завідувач кафедри математики та методики навчання педуніверситету ім. М.Коцюбинського Ольга Матяш, радник голови облдержадміністрації, заслужений журналіст України Вадим Вітковський, член правління Вінницького товариства єврейської мови та культури Леонід Трахтенберг, представники ЗМІ, громадськість Чечельниччини.

Виступаючи перед зібранням заступник голови райдержадміністрації Ольга Беседа вручила пам’ятні подарунки родині  Д.Мільмана та представникам Вінницького товариства єврейської мови та культури. У своїй промові вона зазначила, що ми пишаємося нашими земляками Д.Мільманом та І. Гельфандом. – Повертаючись у ті часи (20-ті роки минулого століття), коли вони ще навчались у школі, слід відмітити, що в містечку Чечельник функціонувало 4 школи: районова (7 класів, 403 учні), при цукрозаводі (4 класи, 152 учні), Липецька (3 класи, 57 учнів) та єврейська (59 учнів). З тих пір і по даний час у Чечельницькому районі проживають жителі різних віросповідань і національностей у мирі і злагоді, - додала Ольга Віталіївна.

Заступник голови районної ради Наталія Крук акцентувала, що завдяки вагомим науковим працям імена математиків Д.Мільмана і І.Гельфанда  добре відомі не лише в нашій країні, але й за її межами.  – Ми горді тим, що ці люди колись проживали і навчались у Чечельнику, а сьогодні завдячуючи їм наше селище знане, як батьківщина двох знаменитих математиків, - зазначила Наталія Анатоліївна.

Заступник начальника управління у справах національностей  та релігій облдержадміністрації  Алла Ратинська подякувала організаторам за вшанування пам’яті відомих людей і зазначила, що такий захід сприяє зміцненню міжнаціональної дружби та злагоди в регіоні.

Про життєвий шлях батька Давида Мільмана і його товариша Ізраїля Гельфанда повідав Володимир Мільман.

Відкриваючи Меморіальну дошку, Володимир Давидович подякував за гостинність, допомогу та сприяння у встановлені пам’ятної дошки видатним математикам. 

   

   

   

   

 

123