Україна запрошує іноземних партнерів до участі в проектах з енерго
22.10.15

Україна запрошує іноземних партнерів до участі в проектах з енергоефективності та створює Фонд з підтримки таких проектів, - Геннадій Зубко

Інвестиційна потреба ринку енергоефективності та альтернативних джерел енергії в Україні складає 55 млрд. євро. Це дуже амбітне завдання для країни, тому Мінрегіон, який відповідає за впровадження енергоефективності в ЖКГ, виступає з ініціативою щодо координації міжнародної підтримки в цій сфері.

Про це сказав Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час зустрічі з представниками міжнародних донорських організацій, що працюють у сфері енергоефективності. 

«Україна має величезний потенціал ринку енергоефективності опалення житлового та бюджетного сектору. Майже 40 млрд. євро потрібно на проекти з енергоефективності, ще 15 млрд. євро – на розвиток ринку альтернативних джерел енергії. Ці кошти допоможуть нашій країні скоротити споживання газу, створити десятки тисяч нових робочих місць та прискорити досягнення енергетичної незалежності від Росії», - зазначив Віце-прем'єр-міністр. 

За словами Геннадія Зубка, Україна зацікавлена розгортати у себе підприємства, які будуть використовувати всі сучасні наукові та технічні надбання. 

«Зі своєю сильною інженерною школою Україна є ідеальною країною для такого роду інвестицій», - зазначив він.

Віце-прем'єр-міністр повідомив, що у 2016 році планується створення Фонду S2I з підтримки енергоефективних проектів. «Зараз створюється механізм фінансування проектів енергоефективності. Розробляється концепція та дорожня карта за участі Німеччини (Мінекології) та ЄС (Єврокомісія). Фонд S2I стане важливим інструментом впровадження покращення рівня енергоефективності в Україні», - зазначив він.

Геннадій Зубко підкреслив, що сьогодні Уряд та Мінрегіон працюють над створенням необхідного законодавчого поля для впровадження проектів з енергоефективності – прийнято закони про ЕСКО та ОСББ, очікується прийняття ще низки законів, зокрема імплементація директив ЄС в цій сфері.

«Мінрегіон, який відповідає за впровадження енергоефективності в житлово-комунальному господарстві, виступає з ініціативою щодо координації міжнародної підтримки в цій сфері для досягнення максимального ефекту. Ми просимо надавати нам інформацію щодо активних та нових програм у сфері енергоефективності й очікувані результати цих проектів», - повідомив Геннадій Зубко. 
На думку урядовця, сьогодні склалася унікальна ситуація, коли разом одночасно зійшлися три важливі чинники. 

«По-перше, це реально потреба України в інвестиціях в енергоефективність. По-друге, це бажання України створити інвестиціям режим максимального сприяння. По-третє, це готовність наших партнерів інвестувати у розвиток енергоефективних технологій», – резюмував Геннадій Зубко.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА

 

123