Вінниччина здобула відзнаку «Книга рекордів України»
16.02.18

15 лютого у Вінницькому національному технічному університеті відбулась церемонія реєстрації рекорду України в категорії «Освіта, унікальні та інтелектуальні досягнення українців» за найбільшу кількість перемог на Міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки та веб-дизайну.

Студентів Вінницького національного технічного університету (ВНТУ) добре знають у комп’ютерному світі завдяки гучним перемогам на міжнародному рівні.

В цей день привітати із новим здобутком студентів та викладацький склад до ВНТУ завітали заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації - начальник управління професійної освіти, інноватики та науки Валерій Бачинський, заступник директора Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Олександр Мельник, голова наглядової ради Національного проекту «Книга рекордів України» Олег Іваненко та директор Навчально-виховного комплексу: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей №7 Вінницької міської ради Олександр Сухомовський.

Вітаючи студентів з їх досягненнями ректор ВНТУ Володимир Грабко зазначив: «Ця перемога говорить про те, що в нашому університеті працює надзвичайно потужний науково-педагогічний колектив, який здатний готувати таких студентів, які подають свої роботи на міжнародні конкурси і займають там призові місця. Це є прекрасною можливістю для тих, хто прагне стати справжнім фахівцем присвятити себе області інформаційних технологій та знайти достойну роботу. Окрім того, це є ще одним здобутком нашого університету серед тієї низки перемог, які вже маємо і якими гордимось. Окрім того, для студентів участь у подібних конкурсах дає дуже багато, адже це і міжнародний досвід участі у заходах такого рівня, це і знання англійської мови, а також досвід належного подання роботи відповідно до міжнародних правил. Зрештою, це і задоволення від власних перемог, адже завдяки своїм здобуткам наші студенти мають повне право вважати себе фахівцями міжнародного рівня».

Розповідаючи про відзнаку, яку сьогодні отримав ВНТУ, представник «Книги рекордів України» Олег Іваненко зазначив: «Книга рекордів» розглядає не всі заявки, а лише ті, які мають щось особливе, якусь «родзинку». Нас цікавлять досягнення українців та країни в цілому, які презентують нашу державу в світі з позитивного боку. Власне тому дане досягнення нас зацікавило і є дійсно вартим відзнаки. Для прикладу, минулого року України була найкращою в світі з експорту екотехнологій і про це потрібно розповідати і на цьому варто наголошувати, адже це є наш резерв, завдяки якому українці мають змогу зарекомендувати себе серед розвинених світових спільнот і бути успішними».

Сьогоднішнє досягнення стало можливим завдяки створеній у ВНТУ студії комп’ютерної графіки та веб-дизайну, до навчання у якій залучено студентів ВНТУ та учнів середніх шкіл. За останні роки слухачі студії здобули понад 600 перемог на Міжнародних конкурсах. Завдяки перемогам студентів ВНТУ Вінницю називають столицею комп’ютерної графіки.

Зокрема, вихованка студії веб-дизайну і комп’ютерної графіки Вінницького національного технічного університету Ксенія Моргунова посіла перше місце на Міжнародному конкурсі провідної світової компанії Corel (Канада), яка має понад 100 мільйонів активних користувачів у понад 75 країнах. Нині ця відома компанія  на своїх програмних продуктах розміщує зображення, яке розробила студентка ВНТУ.

Також, привітав із заслуженою відзнакою студентів та викладачів ВНТУ Валерій Бачинський: «Шановні друзі і колеги, я маю честь від імені обласної державної адміністрації та обласної Ради привітати всіх нас з цією визначною подією. Я переконаний, що у вас є дуже значний потенціал і бажаю, аби він був максимально реалізованим. До того ж я маю честь озвучити плани, які реалізовуватимуться у найближчому майбутньому. Мова йдеться про створення нового навчального закладу, а саме науково-технічного ліцею для обдарованих дітей, де будуть навчатись саме ті діти, які мають бажання в подальшому присвятити себе науці. А створено буде цей ліцей на базі Вінницького національного технічного університету».

Про свої досягнення розповіла студентка І курсу факультету інформаційних технологій комп’ютерної інженерії ВНТУ Софія Мошенська: «В душі я дизайнер, я не планую щось заздалегідь, а просто сідаю і починаю працювати. А вже потім, по завершенню, я оцінюю результат своєї роботи та більш поглиблено його обмірковую. У 2017 році мені вдалось здобути 3 перемоги у міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки у Франції, Хорватії та Італії».

Ще одним здобутком відзначився Олег Досужий, який здобув перше місце на Міжнародному конкурсі Computer space (Болгарія). На урочистостях у Софії нагороду вінничанину-переможцю вручав президент Болгарії.

Не менш значимими були перемоги студентів ВНТУ на Міжнародних конкурсах в Об’єднаних Арабських Еміратах та в Тайвані. В цілому на різних міжнародних конкурсах студенти ВНТУ перемогли понад 1000 разів, довівши  успішність роботи свого вишу в ІТ-галузі.

Загалом, у 2017 році  студенти ВНТУ вибороли на Міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки та веб-дизайну 160 перемог. З них - 42 у країнах дальнього зарубіжжя: у Фінляндії, Іспанії, Нідерландах, Португалії, Мальті, Австрії, Болгарії, Великобританії, Швеції, Чехії, Андоррі, Естонії, Хорватії, Швейцарії, Італії.

На міжнародному конкурсі «Творчість без кордонів»  в м. Хасково (Болгарія) вихованці ВНТУ у 2017 році вибороли відразу 14 медалей у різних номінаціях, причому на конкурс було подано понад 1600 робіт з різних країн світу.

Такі успіхи студентів є закономірними, оскільки в студії комп’ютерної графіки постійно працює 7 різних гуртків, де викладачі та студенти-переможці Міжнародних конкурсів передають свої знання учням та студентам молодших курсів. Цікаво, що серед переможців Міжнародного конкурсу є студенти першого курсу та учні-вихованці студії ВНТУ, що є запорукою успіху в майбутньому.

 


Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації 
www.vin.gov.ua

123