Як працюватимуть заклади громадського харчування
09.05.20
Кабмін нарешті оприлюднив текст своєї постанови від 04.05.2020 р. № 343, якою були вчергове відкориговані правила поведінки українців та бізнесу під час карантину, встановлені широковідомою Постановою № 211. Новації запрацюють 11 травня 2020 року. Зокрема, певне послаблення зроблене для закладів ресторанного господарства (громадського харчування). Тож із 11 травня їх діяльність протягом карантину регулюється наступним чином.
По-перше, дозволена діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).
По-друге, дозволена діяльність зі здійснення адресної доставки замовлень та замовлень на винос за таких умов:
- суб’єкт господарювання, який проводить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону № 771;
- забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук);
- перебування відвідувачів, крім часу приймання їжі, у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, у тому числі виготовлених самостійно;
- ухвалено рішення власника (органів управління) про безпосередній прийом відвідувачів за умови забезпечення персоналу (зокрема захист обличчя, очей, рук) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно;
- дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.
Безпосередньо урядовий акт не конкретизує. про які саме заходи йдеться. З іншого боку, оновлений п. 2-2 Постанови № 211 зобов’язав головного санітарного лікаря розробити та затвердити протиепідемічні заходи не лише для агропромислових ринків, а й загалом для підприємств, установ та організацій. Власне, раніше проект відповідних заходів вже був обнародуваний розпорядженням цього посадовця від 04.05.2020 р. № 31.
Так, Проект тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування містить 12 пунктів. Зокрема, вхід відвідувачів до приміщень закладів громадського харчування забороняється. Замовлення здійснюється дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій) або через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу. Видача замовлень та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу, виключно в одноразовому посуді та в закритій тарі.
Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити, зокрема:
- працівників п'ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
- інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
- вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь на літніх майданчиках з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня / зміни;
- тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет).