Засідання круглого столу : «Новації та пріоритети у роботі служби зайнятості»
20.01.17

З метою модернізації та розвитку Служби зайнятості, розширення її функціоналу та напрямів покращення співпраці із роботодавцями та соціальними партнерами 19 січня 2017 року в приміщенні Чечельницького районного центру зайнятості було проведено засідання «круглого столу» для соціальних партнерів та роботодавців на тему: «Новації та пріоритети у роботі служби зайнятості».
В засіданні взяли участь Беседа Ольга Віталіївна - заступник голови Чечельницької РДА, Крук Наталія Анатоліївна - заступник голови райради, Іванова Людмила Сергіївна - заступник начальника Бершадського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області, голова райкому профспілок працівників державних установ, Поліщук Наталія Анатоліївна - головний державний інспектор з питань дотримання  законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Вінницькій області,  Лисенко Ганна Миколаївна - керуюча справами виконавчого апарату районної ради, Рудь Галина Іванівна - завідувач сектору з питань персоналу та у справах захисту населення від наслідків ЧАЕС  Управління праці та соціального захисту населення Чечельницької РДА, Яговкін Сергій Юрійович - спеціаліст-юрист ІІ категорії Чечельницької селищної ради, Фаренюк Тетяна Петрівна –  директор  Чечельницького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Колісник Юхим Іванович - голова профспілкової організації працівників агропромислового комплексу, голова Координаційної ради профспілок Чечельницького району, Чорновол Віталій Матвійович - головний бухгалтер ТОВ «ЛісМайстер», Винарчук Тетяна Іванівна – заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг Чечельницького РЦЗ, Істратова Наталія Дмитрівна – начальник відділу взаємодії з роботодавцями.
Відкрила засідання Олена Котенко, яка зазначила, що сучасна ситуація в країні та на ринку праці потребує невідкладного реформування державного управління в сфері зайнятості. Для цього Державна служба зайнятості на етапі своєї модернізації активно використовує міжнародний досвід країн ЄС. За допомогою слайдів вона зробила презентацію діяльності Чечельницького районного центру зайнятості та підвела підсумки роботи за 2016 рік.  Зокрема, директор зазначила, що завдяки впровадженню в роботу районного центру зайнятості Антикризового регламенту та нових форм і підходів для покращення ситуації на ринку праці  спостерігається позитивна динаміка у поверненні до продуктивної зайнятості шукачів роботи.Вже на сьогодні запроваджено:  використання в роботі вакансій з усіх можливих джерел (під час особистих зустрічей з роботодавцями, в телефонному режимі, засобами електронної пошти, із офіційних сайтів установ, організацій, сайтів пошуку роботи); використання при підборі претендентів на вакантні посади,  не лише бази зареєстрованих безробітних, але й інших ресурсів, електронної бази резюме шукачів роботи; відеорезюме та онлайн-співбесіди з роботодавцем. Вдалося працевлаштувати за 12 міс. цього року 648 осіб, що на 68  осіб або 11,7% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Серед них 381  безробітних осіб - це 31,2% від усіх, хто мав статус безробітного у звітному періоді. В 1,6 рази збільшиласькількість працевлаштованих осіб до набуття ними статусу безробітного та становить 157% до відповідного показника минулого року (+79 осіб) Зменшилась на  13 осіб та становить 98,95% до відповідного показника минулого року кількість осіб, які отримали статус безробітного, збільшилася кількість роботодавців, які співпрацювали з центром зайнятості і становить 123,7% (з 97 до 120); зросла кількість вакансій до укомплектування службою зайнятості і становить 109,03%  (з 609 до 664 одиниць); збільшилось число укомплектованих вакансій  і становить 114,5% з 510 до 584,  рівень їх укомплектування зменшився ( з 96,2% до 95,6 %     -0,6%).
            Продовжила засідання заступник директора Тетяна Винарчук, яка зупинилася на деяких новаціях в проекті Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо активізації пошуку роботи безробітних та шукачів роботи)”. Зокрема, Тетяна Іванівна наголосила, що право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу  матимутьзастраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж вісіммісяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного  соціального страхування. До обговорення цього моменту долучилися всі учасники круглого столу. Було запропоновано залишити страховий стажне менше 6 місяців для сільської місцевості. Оскільки особливо значимою проблема безробіття стала саме у сільській місцевості внаслідок природних особливостей сільського господарства. Тому загостренняпроблем безробіття має чітко виражений сезоннийхарактер, що додатково ускладнює соціально-трудові відносини та забезпечення зайнятості.Означенібезробітні вирізняються досить пасивною поведінкою у плані працевлаштування. Адже до активних форм підтримки вони залучаються лише у разі наявності вакансій на тимчасові роботи на підприємствах, в яких зазвичай працюють протягом сільськогосподарського сезону й на які планують працевлаштуватись. Особи, які звернулись до служби зайнятості та отримали статус безробітного, до початку сільськогосподарського сезону перебувають в стані очікування та психологічної нестабільності, і хоча жоден з них не може бути до кінця впевненим у своєму подальшому працевлаштуванні з початком сезону, спроби працівників служби зайнятості щодо їхньої професійної переорієнтації здебільшого залишаються марними. Тому, було запропоновано залучення таких безробітних до обов’язкової участі у громадських роботах протягом усього періоду перебування на обліку.
Порядз тим, незадовільною залишається й ситуація з професійним навчанням сезонних безробітних, адже у більшості випадків вони погоджуються тільки на підвищення кваліфікації з аграрної професії сезонного характеру, якою уже володіють. Натомість в отриманні нової спеціальності переважна більшість з них не зацікавлена. Але якщо і зацікавлена, то термін навчання до 8 місяців занадто довгий. Запропоновано переглянути програми підготовки та скоротити навчання до 4 місяців. У виступах учасників зібрання увага акцентувалась на ролі органів влади, районного центру зайнятості, роботодавців у подоланні сільського безробіття, що є на сьогодні досить гострою, болючою, яка може бути вирішена тільки за умови вирішення соціально-економічних проблем в районі, створення нових робочих місць у сільській місцевості.
Для зменшення навантаження на Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, було запропоновано оплачувати лікарняний лист безробітному з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. При цьому безробітний не буде мати права на виплату допомоги по безробіттю.
Наталія Істратова розповіла про проект змін, що стосується стимулювання роботодавців до працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та створення нових робочих місць суб’єктами малого підприємництва, а також сприяння зайнятості населення під час реалізації державних цільових програм та інвестиційних, у тому числі інфраструктурних проектів. Зокрема, звернула увагу на проблеми працевлаштування осіб перед пенсійного віку.
До дискусії щодо розширення функціоналу служби зайнятості, напрямів покращення співпраці із роботодавцями та соціальними партнерами долучилися всі учасники  «Круглого столу».
По закінченні засідання було розроблено спільні рекомендації, які сприятимуть послідовній та систематичній роботі в напрямку реформування служби зайнятості, всім учасникам роздані роздаткові матеріали та іміджева продукція служби зайнятості.
 

 

 

 

123